Principalul factor al determinării vârstei la iepurii de casă sunt dinţii. Nu sunt singurii care pot determina vârsta dar sunt cei mai importanţi. Pentru a ne face o idee despre vârsta unui iepure ne uităm prima dată la dinţi şi la unghii.
Determinarea vârstei iepurilor după dinţi
Dinţii la iepuri cresc tot timpul vieţii. Dinţi incişivi se închid la culoare cu trecerea timpului de la un alb-gălbui la iepurii tineri la galben închis la iepuri în vârstă. Între incişivii superiori se formează cu timpul un şant ce se lărgeşte şi se umple cu tartru. Curbura incişivilor, mai accentuată la cei 3 superiori, se destinde odată cu vârsta, forma de arc de cerc devine ovală şi apoi ascuţită, cu un unghi de la an la an mai mic.
Determinarea vârstei la iepurii după unghii
La iepurii tineri unghiile sunt elastice, subţiri, ascuţite şi nu depaşesc părul. Cu trecerea timpului unghiile cresc şi se înconvoiaie devenind foarte groase şi închise la culoare. Aparariţia valurilor pe unghii îndicând perioadele de gestaţie sau de hrănire deficitară. Hrănirea corespunzătoare la iepuri
Determinarea vârstei la iepurii după articulatia genunchiului
Se apasa cu unghia degetului mare articulatia genunchiului. Daca cele doua oase ale articulatiei sunt foarte apropiate, iepurele este batran.O distanţă mare între oasele genunchiului ne indică un iepure tânăr. Iepurele este cu atat mai tanar cu cat spatiul dintre cele doua oase este mai mare. Oasele membrelor cresc până la vârsta de un an.
Determinarea vârstei la iepuri după alte indicii
Un pui de 8-10 zile nu poate vedea, deoarece se naşte cu ploapele lipite. Părul apare abia după 6 zile de la naştere şi acoperă întreg corpul iepurelui după 3 săptămâni. Timp de 20 de zile iepurii consumă doar lapte. La 2 luni are loc prima năpârlire.
La masculi determinarea vârstei este posibilă şi după organele genitale. Testiculele apar după 10 săptămâni şi sunt acoperite cu blană. La masculii mai bătrâni acestea nu sunt acoperite cu blană, fiind foarte uşor vizibile. (determinarea sexului la iepuri)
Toate acestea sunt aspecte orientative. Multe dintre aceste aspecte pot fi influenţate şi de condiiţile în care iepurele a fost crescut. Hrană necorespunzătoare, tratarea bolilor nu a fost facută la timp, gestaţii foate multe la femele şi multe altele.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.